Controller voorkom het Agnes Kant effect

Deze bijdrage gaat niet over Agnes Kant en ook niet over politiek. Wèl over de overeenkomsten tussen de onlangs uit de nationale politiek gestapte Kant en nog al wat controllers.

Wat zijn die overeenkomsten? Agnes is inhoudelijk sterk, gedreven, overtuigd van haar gelijk en binnen de kring van mensen die direct met haar te maken hebben wordt ze naar verluid zeer gewaardeerd als mens. Maar er kleven ook wat scherpe kantjes aan haar. Ze is niet in staat om haar boodschap overtuigend over de bühne te krijgen. En ook niet om soepel om te gaan met mensen buiten de eigen vertrouwde kring. Ze komt daardoor op de buitenwereld nogal hoekig en onbuigzaam over.

Zou Agnes wat meer kunnen variëren in haar communicatie, dan ontstaat er een heel ander beeld van haar, krijgen mensen meer sympathie en krijgt ze meer voor elkaar.

Zo vergaat het ook nogal wat controllers. Ze zijn soms wat onhandig in hun communicatie. Wat ook wel logisch is omdat de meeste bedrijfseconomische opleidingen zeer gericht zijn op de inhoud en minder op sociale vaardigheden. Die controllers weten inhoudelijk op hun vakgebied precies waar het omgaat en wat het beste is voor de organisatie. Omdat ze geen aansluiting hebben met collega’s van andere disciplines en het algemeen management komt hun boodschap echter niet over. En dat is jammer. Voor die controllers. Voor hun collega’s. En voor de hele organisatie. Want er zit veel meer in dan er nu uitkomt.

Gelukkig is daar wat aan te doen. In mijn coaching en trainingen help ik regelmatig controllers die vastlopen in hun communicatie. In korte tijd maken ze stuk voor stuk progressie en zie ik ze opbloeien. Dat begint met bewustwording van het effect van het eigen gedrag op anderen. Om daarna heel gericht aan de slag te gaan met andere stijlen dan de voorkeurstijl. Dat maakt die controllers veel effectiever. Hun collega’s zien ze meer staan en betrekken ze vaker in hun eigen werkzaamheden. En daardoor zitten die ook veel lekkerder in hun vel.

Had Agnes nu ook maar geweten dat dit soort vaardigheden ontwikkelbaar zijn, dan zat ze misschien nog in Den Haag.

Gerelateerde berichten:

>
Scroll naar boven