De CFO

Veel gestelde vragen over de CFO

Wat betekent CFO en waar komt de naam vandaan?

CFO betekent Chief Financial Officer. De naam komt uit het Angelsaksisch taalgebied en vindt zijn oorsprong in de Verenigde Staten.

Wat is een CFO?

De Chief Financial Officer (CFO) is de functionaris op het hoogste niveau in de organisatie, die verantwoordelijk is voor het beheersen van de financiële risico’s, de financiële planning, de vastlegging van financiële gegevens en het rapporteren aan het hogere management.

Wat is een Nederlandse naam voor CFO?

De CFO is de functionaris die eindverantwoordelijk is voor financiële zaken in een organisatie. Deze wordt ook wel aangeduid als financieel directeur, controller of lid van de Raad van Bestuur belast met de portefeuille financiën en/of bedrijfsvoering.

Wat doet een CFO, wat zijn verantwoordelijkheidsgebieden?

In de kern is de CFO verantwoordelijk voor:
a) het ‘in control’ houden van een organisatie (inclusief interne controle, administratieve organisatie financial en management control); b) het beheren van de geldstromen in de organisatie (treasury taken) inclusief besluitvorming rondom de gewenste vermogensstructuren en investeringen; c) het verzorgen van de in- en externe berichtgeving over de (financiële) situatie van een organisatie; d) beïnvloedt de toekomstige situatie van de organisatie doordat hij een belangrijke stem heeft in de strategie. Hij vertaalt deze door in prognoses omtrent de verwachte financiële ontwikkeling van de organisatie.

Is CFO een beschermde titel?

Nee, iedereen mag zich CFO noemen.

Hoe word ik CFO?
Er is geen specifieke opleiding voor CFO. Een CFO heeft zowel kennis nodig van bedrijfseconomie, bedrijfskunde en algemeen management. Daarnaast zijn managementvaardigheden noodzakelijk. Een logische route naar de rol van CFO in een grotere organisatie is het volgen een HBO of Academische opleiding op bedrijfseconomisch of bedrijfskundige gebied, gevolgd door een postdoctorale opleiding voor registeraccountant of registercontroller. Verder is veel praktijkervaring nodig en is het vaak een pré meerdere rollen op het vlak van algemeen en financieel management ingevuld te hebben.

Welke opleiding heeft een CFO?

Zoals hiervoor aangegeven (hoe word ik CFO) is er geen opleiding die iemand klaarstoomt voor de rol van CFO. De rol van CFO wordt in de praktijk ingevuld door mensen met zowel een financiële, bedrijfskundige, juridische als technische achtergrond.
Voor (aankomend) CFO’s, financieel directeuren en eindverantwoordelijke financieel managers die zich willen ontwikkelen tot volwaardig Strategisch Business Partner heeft Gert van den Burg van CFO Consult een jaarprogramma ontwikkeld. Het programma leert CFO’s om hun plaats in de bestuurskamer in te nemen en om te gaan met boardroom dynamiek, om focus te houden op strategie en strategie-executie en richting te geven aan verandering en transformatie in de business. Je leest meer over dit programma op de website van CFO College.
CFO College Strategisch Business Partner jaarprogramma

Wat en wie stuurt de CFO aan?

Dat is situatiespecifiek. In kleinere organisaties richt de CFO zich soms op de hiërarchische aansturing van de financiële afdelingen, IT, HRM en facilitaire afdelingen. In grote organisaties stuurt de CFO soms concerncontrol, de centrale financiële afdelingen en treasury hiërarchisch en aan en worden de financieel directeuren en controllers van divisies en werkmaatschappijen door hem functioneel aangestuurd. Andere varianten komen echter ook voor.

Wat zijn de functienamen van de collega’s van de CFO?

Ook dat hangt van de organisatie of. In het angelsaksisch jargon wordt wel gesproken over de Chief Executive Officer (CEO), in het Nederlands algemeen directeur of voorzitter van de raad van bestuur. De eindverantwoordelijk functionaris. In beursgenoteerde organisaties rapporteert de CEO aan de Raad van Commissarissen; Chief Information Officer (CIO). Deze is verantwoordelijk voor de technologische ontwikkeling van de organisatie.

Hoeveel verdient een CFO?

Het salaris van de CFO hangt sterk af van ervaring, verantwoordelijkheid, de omvang van de organisatie en behaalde prestaties. Recent onderzoek van Robert Half onderscheidt vier percentielen. Wie nieuw is in de CFO rol en nog vaardigheden ontwikkeld verdient gemiddeld € 141.750. Kandidaten met een gemiddelde ervaring en de nodige vaardigheden om het werk van de CFO uit te voeren krijgen gemiddeld € 175.000. Heb je al sterke vaardigheden en meer ervaring dan gewoonlijk dan bedraagt het gemiddelde salaris € 206.500. Voor een hoog niveau van relevante ervaring en expertise met gespecialiseerde kwalificaties in het CFO-schap wordt gemiddeld € 236.250 betaald. Deze bedragen liggen aanzienlijk hoger dan in het eerdere onderzoek van Michael Page (2015). Toen bedroeg het gemiddelde salaris van financiële leiders in Nederland € 128.300. Dat lag toen net iets hoger dan het wereldwijd gemiddelde van € 125.000. De gemiddelde jaarlijkse bonus van de CFO in Nederland bedroeg destijds 16,3%. Het onderzoek werd afgenomen onder 2.847 leiders in 70 landen.

Vergroot jouw invloed in de boardroom met CFO College

Contact FAQ De CFO

Heb je een vraag die er niet bij staat? Stel haar dan hieronder:
  • Vul jouw naam in
  • Vul hier jouw mailadres in
  • Telefoonnummer waarop je bereikbaar bent
  • Schrijf hier jouw vraag of opmerking.
  • Vink dit veld aan. We weten dan dat je geen robot bent.